Bønner og linser
Navn (A-Z)
Beluga linser 900 gr
12401
 
DKK 36,00 / PS inkl. moms
DKK 28,80 ekskl. moms
Bønner Black Eye 900 g
15986
 
DKK 41,00 / PS inkl. moms
DKK 32,80 ekskl. moms
Bønner Pinto Økologisk 3 kg
Økologisk
65963
 
DKK 177,00 / BØT inkl. moms
DKK 141,60 ekskl. moms
Kikærter øko 3 kg
Økologisk
65957
 
DKK 195,00 / BØT inkl. moms
DKK 156,00 ekskl. moms
Limabønner hvid stor Øko 3kg Limabønner hvid stor Øko 3kg
Økologisk
65988
 
DKK 268,00 / BØT inkl. moms
DKK 214,40 ekskl. moms
Mungbønner øko 1 kg Mungbønner øko 1 kg
Økologisk
65972
 
DKK 133,00 / BØT inkl. moms
DKK 106,40 ekskl. moms
Puy linser økologiske 1 kg Puy linser økologiske 1 kg
Økologisk
69939
 
DKK 94,00 / BØT inkl. moms
DKK 75,20 ekskl. moms
Røde Kidneybønner økologiske 1 kg Røde Kidneybønner økologiske 1 kg
Økologisk
65966
 
DKK 92,00 / BØT inkl. moms
DKK 73,60 ekskl. moms
Små hvide bønner økologiske 1 kg Små hvide bønner økologiske 1 kg
Økologisk
65967
 
DKK 76,00 / BØT inkl. moms
DKK 60,80 ekskl. moms
Sorte bønner økologiske 1 kg Sorte bønner økologiske 1 kg
Økologisk
65965
 
DKK 60,00 / BØT inkl. moms
DKK 48,00 ekskl. moms
Tonkabønner 100 gr Tonkabønner 100 gr
15984
 
DKK 182,00 / BØT inkl. moms
DKK 145,60 ekskl. moms
Viser 1 til 11 af 11

Bønner, linser og ærter

 

Vi har et stort udvalg af forskellige typer af bønner, linser og ærter der alle har en masse gode næringsstoffer, som er essentielle for dig og din krop.

Bønner er meget proteinholdige, har mange vitaminer og mineraler i forhold til andre grøntsager, og findes i både olieholdige og fedtfattige udgaver.

Udover det har bønner et højt indhold af fibre og endnu bedre så har bønner har et lavt klimaaftryk.

Alle 3 går ind under bælgfrugter, linser, bønner og kigærter, og hører til sammen med grøntsags kategorien.

Bælgfrugten finder du nederst i madpyramiden og er derfor en af de fødevarer du bør vælge tit og som du kan spise mest af.

På grund af det høje protein indhold kan de til en vis grad erstatte kød i dine måltider. De er fedtfattige og er med til at holde dig frisk og rask.

 

Kan jeg spise for mange bønner, linser eller kikærter?

 

Du kan regne med tommelfinger reglen om du bruger 30-40 gr tørret bælgfrugt pr person i for eksempel en gryderet, men der er ikke nogen øvre grænse for hvor mange gram du må spise om dagen.

 

Kan jeg erstatte kødet helt med bønner, linser og kikærter?

 

Det må blive et både og svar da du, hvis du går helt vegansk, ikke får alle de næringstoffer kroppen har brug for med bønner, linser og ærter som eneste proteinkilde i din kost.

Men spiser du stadigvæk æg og mejeriprodukter får du stadigvæk næringstofferne.

Udfordringen er at få nok B12-, B2- og D-vitamin og mineralerne jern, calcium og zink.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vegetarer tager et tilskud af calcium og D-vitamin.

Veganere anbefales derudover også at tage et tilskud af B-vitaminer.

 

Men det kan være et godt særdeles miljøbevidst valg at erstatte kødet ved nogle af måltiderne med de skønne bønner eller linser da de indeholder mange af de gode næringsstoffer kroppen har brug for.

 

Sådan tilbereder du bønner, linser og kikærter

 

Det kræver lidt forberedelse at gå i gang med de tørrede bælgfrugter, men med lidt planlægning kommer det til at gå fint og du kan lave til flere dage eller fryse ned.

Sådan gør du:

Bønner skal ligge i blød i frisk vand i mindst 10 timer, før de er klar til brug og på køl.

Bønner indeholder giftstoffet lektin der forsvinder når bønnen har ligget i vandet og blevet blødt ud og dernæst kogt.

Du skal nu koge bønnerne i mindst 30 minutter i friskt vand, ikke det som de har ligget i blød i. Det gælder for eksempel hvide bønner og kidneybønner.

Du må skal smide vandet bønnerne er blevet kogt i ud, brug det ikke til den videre madlavning.

Linser indeholder ikke særlig meget lektin, og de skal derfor ikke ligge i blød før kogning. De skal heller ikke koges lige så længe. Et sted mellem 15-30 minutter, afhængigt af hvilken type linse det er, grønne, røde eller gule linser.

Kikærter indeholder endnu mindre lektin, men du er stadigvæk nødt til at lægge dem i blød og koge dem, præcis som med bønnerne.