Donut med blåbær

Opskriften giver 12 kager

Sværhedsgrad

Middel

Forberedelsestid

3,5 timer

Tilberedelsestid

30 minutter

Ingredienser

Blåbær creme til indlæg

  • 5 dl blåbær frugtpure
  • 100 g sukker
  • Korn fra 1 vanillestang
  • 6 æggeblommer
  • Saften fra 1 citron
  • 6 g husblas

 

Flødechokolade mousse

  • 4 g husblas
  • 200 g piskefløde
  • Korn fra ½ vaniljestang
  • 400 g fløde chokolade
  • 400 g piskefløde let pisket

 

Chokoladeovertræk

  • 400 g fløde chokolade
  • 180 g kakaosmør
  • 100 g ristede hakkede hasselkerner

 

Sprød chokoladebund

  • 150 g smør
  • 140 g flormelis
  • Lidt salt fint
  • 50 g mandelmel
  • 90 g hel æg
  • 250 g hvedemel
  • 30 g kakaopulver
  • 80 g majspudder
  • 100 gr kakaosmør

 

Cremux

  • 250 g sødmælk
  • 250 g piskefløde
  • 25 g sukker
  • Lidt fint salt
  • 6 g husblas
  • 50 g æggeblommer
  • 160 g mørk chokolade

Pynt 

  • Friske blåbær eller tørrede blåbær
  • Hasselkerner

Fremgangsmåde

Blåbær creme til indlæg

Blåbærpure, sukker, vanillekorn, æggeblommer og citronsaft kommes i en tykbundet gryde og piskes under opvarmning, så der kommer luft i massen. Den skal legeres til 82 grader.

Hæld massen i en stålskål, så varmen stopper. Udblød husblassen i koldt vand i ca. 5 min. Tag husblassen op af vandet og knug det sidste vand ud af det.
Kom husblas i brombærmassen og rør det ud, så det bliver godt fordelt.

Kom massen i gummimåtter der passer til indlæg. Vi har brugt Pavoflex Sfere PX4339. Husk at sætte formene på en plade, så det er nemt at flytte rundt med dem.
Lad det stå på bordet og køle ned, før formene bliver sat på frys til næste dag

 

Flødechokolade mousse

Udblød husblas i koldt vand i 5-7 min.
200 g piskefløde og vaniljekorn kommes i en lille gryde og koges op. Tilsæt det blødgjorte husblas og rør det ud i fløden med en gummiskraber. Emulger nu den varme fløde ned i chokoladen i en skål ved at hælde fløden over i små doser og rør rundt med en gummiskraber. Det skal blive lidt sejt og blankt i konsistensen og alt chokolade skal være smeltet.
Herefter vendes den let piskede flødeskum i massen og kommes på sprøjtepose.
Klar til fyldning af forme. Vi har brugt Pavoflex Loop PX4349. Skrab formen af med en paletkniv og sæt bagemåtten på frys til dagen efter.

 

Chokoladeovertræk

Smelt chokolade og kakaosmør til ca. 35-40 grader og tilsæt herefter nødderne.

Slå chokolademoussen ud af gummiformen og sæt en tandstik i toppen og dyp den ned i den smeltede chokolade, skrab bunden af kagen let fri for chokolade og stil kagen på et stykke bagepapir og lad den hærde op og tø. Evt sæt dem i en bakke med låg på på køl.

 

Sprød chokoladebund

I en røreskål kommes smør i små stykker, salt, flormelis og mandelmel, som kun lige røres sammen med dejspartel. Tilsæt æg lidt afgangen og derefter hvedemel, kakaopulver og majspudder.
Skal kun lige køres sammen til en glat masse og sættes på køl i 30 minutter.

Dejen rulles ud mellem to bagemåtter til ca. 2-3 mm i tykkelsen og sæt dejen på køl, før den stikkes ud, så den passer til kagen.
Bages i pres på perforeret bagemåtter ved 175 grader i ca. 7-9 min.

Køles af efter bagning og pensel dem med smeltet kakaosmør.

 

Cremux

Kom husblas i koldt vand 5-7 min. I en lille gryde koges mælk, fløde, sukker og salt op. Tilsæt væsken til æggeblommerne under piskning og liger dem op til 84 grader under konstant piskning. Herefter røres den varme mase over chokoladen over 3-4 omgange så det emulgere, evt. stavblend massen blank før husblassen tilsættes og røres ud i massen. Kom massen i en beholder og dæk den til med film så der ikke kommer skind på toppen. Sæt chokolademassen på køl nogle timer eller til næste dag før den bruges til pynt til kagen.

 

Sammensætning af kage

Kom cremeux i en sprøjtepose med ønsket tylle i, kom en lille klat på den sprøde bund og sæt kagen på bunden, sprøjt på toppen og pynt med hasselkerner og blåbær.

Relaterede varer