Æble strudel

Sværhedsgrad

Middel

Forberedelsestid

2 timer

Tilberedelsestid

30 minutter

Ingredienser

Strudel dej til 2 kager ca. 30 cm lange

 

  • 600-650 g manitoba mel eller hvedemel
  • 50 g blødt smør
  • 20 g sukker
  • 2 stk hel æg (str M)
  • 3 dl lunkent vand

 

  • 50 g smeltet smør til at pensle med
  • Klæde til udrulning på ca. 60 x 80 ½ opskrift ca. 50 x 50 cm
  • Flormelis til pynt

 

Fyld

  • 12 Stk. blandede æbler (Vi har brugt : Gala, Elstar og Robjin æbler)
  • 2 håndfuld korender rosiner
  • 10-12 stk. knuste tvebakker vendt i lidt smeltet smør
  • 1 stk. vaniljestang
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 3 spsk. rørsukker vendt med kanel og vanilje marv.

 

Créme Anglaise

  • ½ lt piskefløde
  • ½ stang vanilje
  • 100 g sukker
  • 5 stk. æggeblommer

Fremgangsmåde

Dejen:

Det hele køres sammen til en fast glat dej på maskine eller i hånden.
Det er vigtigt dejen er kørt helt sammen så overfladen er glat og blank. Brug evt et skrabelærred til at ælte med, hvis den laves på et bord.
Kan også med fordel køres med dejkrog på maskine ved højeste hastighed til den slipper kedlen i bunden, tager ca. 10 min.

Lad dejen hvile i en skål med lidt olie på i ca. 30 min. så den igen bliver blød og smidig. Når dejen har hvilet, drysses klædet og oversiden af dejen med mel.
Dejen kan nu rulles ud på klædet. Når dejen bliver lidt fast i det igen, så skal den hvile et par minutter og så kan man rulle lidt igen til den bliver fast.

Løft hele tiden dejen fra klædet under udrulningen, så den ikke sætter sig fast. Drys evt. lidt mel på  både over- og underside af dejen.
Drys mel på oversiden af dine hænder nu og stik hænderne ind under dejen for at løfte og trække dejen ud, så den bliver tyndere og tyndere. Brug oversiden af dine hænder ikke fingrene, så prikker du hul i dejen.

Lad dejen hvile og træk nu igen i dejen som før, lad den hvile og træk igen igen til den er ca. 50 x 70 cm og dejen er næsten gennemsigtig. Så klædet du ruller ud på skal have samme størrelse som dejen minimum.

 

Fyld:

Dejen pensles med smeltet smør over hele dej stykket.

Æblerne skrælles og skæres i kvarte og kernehus fjernes. Skær æblerne på langs i tynde skiver. Øverst oppe på dejen drysses nu tvebakker hele vejen hen på langs, lad et stykke på ca. 5-8 cm i midten være fri, her deles rouladen til sidst.
Herefter fordeles skiver af æbler der drysses med sukkerblandingen og til sidst korender.

Så rulles det hele sammen til en roulade ved hjælp af at rulle det med klædet. Træk forsigtig i hvert hjørne og rul nu dejen sammen til en roulade. Rouladen deles nu på midten og enderne vippes ind under i hver ende, så den er lukket.
Rouladen flyttes over på en bageplade med bagepapir på. Form nu forsigtigt dejen om æblerne så den bliver pæn i formen og enderne er pæne.

Pensles med smør og bages ved ca. 180*c en ca. 25-30 min til den er gylden og sprød. Drys et pænt lag flormelis på kagen og lad den nu køle lidt af.

Når den er kølet af skæres den i stykker på ca. 5 cm stykker og serveres med Créme anglaise (vaniljesauce)

 

Créme Anglaise: 

Æggeblommer piskes sammen i en skål. Fløde, sukker og vaniljemarv samt stangen koges op. Den varme fløde piskes i æggeblommerne af flere omgange. Vaniljestangen fjernes og det hele hældes tilbage i gryden og legeres til 82 *c.
Sigtes tilbage i skålen og sættes på køl.

Før servering piskes cremen lige lidt sammen og i en skål.

Relaterede varer